Tuesday, June 05, 2007

Tradition of Ancient Greek Texts (with special attention paid to philosophical texts)

I am going to make this post more of a (reviewed) reference list then a simple text/commentary. The topic is of particular interest not only to myself, but also to all those that work in the field of Ancient Philosophy. I hope someone will find it useful.

  • ALGRA, Keimpe A. -- Aristotle and the Aristotelian Tradition; in "Phronesis", vol. 50, 2005, nr. 3, pp. 250-261. [Cr]
  • ALGRA, Keimpe A. & Pieter W. van der Horst & David T. Runia (eds.) -- Polyhistor. Studies in the History and Historiography of Ancient Philosophy. Presented to Jaap Mansfeld on his Sixtieth Birthday; E.J. Brill, Leiden, 1996, x-438 pp.
  • BYWATER, I. -- Contributions to the Textual Criticism of Aristotle's "Nicomachean Ethics"; Clarendon Press, Oxford, 1892.
  • IRIGOIN, Jean -- La tradition des textes grecs; Les Belles Lettres, Paris, 2003, 788 pp.
  • MORESCHINI, C. (ed.) -- Esegesi, parafrasi e contemplatione in età tardoantica. Atti del Terzo Convegno dell'Associazione di Studi Tardoantichi; ???, Napoli, 1995.

Doctoranzii romani si oportunitatile din PNCDI - II

De curand a fost lansat Planul National privind cercetarea, dezvoltarea si inovarea, in varianta II, adica pentru perioada 2007-2013. Structura PN II este asemanatoare cu cea de la Programul Cadru 7 (aka FP7). Exista cinci programe: 1. Resurse umane, 2. Capacitati, 3. Idei, 4. Parteneriate in domenii prioritare, 5. Inovare. Fiecare program are o culoare anume, care, evident, corespunde celei din FP7. Fiecare program este gestionat de o anume autoritate, fie CNCSIS, fie AMCSIT, fie CNMP.

Doctoranzii, care de acum sunt asimilati cercetatorilor (de pana la 8 ani de experienta in cercetare) -- early stage researchers -- au la dispozitie instrumentele din Programul 1 - Resurse umane. Prin acest program se finanteaza proiectele de cercetare ale tinerilor doctoranzi, se acorda grant-uri de mobilitate pentru doctoranzi si se premiaza publicatiile cotate international (in special ISI) si brevetele. Este foarte important ca doctoranzii romani sa propuna proiecte viabile si care au la baza o documentatie bine conturata. Din cate am vazut eu, formulare sunt aceleasi cu cele de la TD de la CNCSIS. Sper sa nu ma insel. Perioada de depunere a proiectelor pentru primul apel este 27-29 iunie, iar apoi in septembrie 2007.

Unul dintre elementele de noutate este acela ca daca vei primi finantare prin intermediul PN II, vei fi nevoit sa mentionezi peste tot si pe toate rezultatele tale din acel proiect afilierea academica. Adica sa spui ca esti membru al centrului de cercetare X, din universitatea Y, despre care toata lumea stie ca e in Romania. Se doreste cresterea vizibilitatii Romaniei prin intermediul cercetarii fundamentale pe principiul "iti dau bani sa iti faci treaba foarte bine si sa mergi prin lume, dar si tu spui pe unde mergi ca ai luat bani de la mine (i.e., Romania)". Ceea ce nu e deloc rau.

Nu trebuie uitat ca exista cateva restrictii privind eligibilitatea candidatilor. Cea mai importanta este aceea ca nu pot candida cei care au obtinut un TD din partea CNCSIS si inca se desfasoara proiectul.

Pentru detalii privind Programul 1 - Resurse umane, consultati site-ul CNCSIS!

Nota fara legatura directa: Am participat la prezentarea PNCDI II de la Universitatea din Bucuresti. Trebuie sa recunosc ca aceasta "institutie de prestigiu" isi are si nebunii ei. Cu parere de rau, eu ma intreb cum au putut ajunge profesori universitari toti acei indivizi (doamne si domni) care nu erau capabili sa inteleaga niste lucruri elementare, de limba romana. De-abia astept sa particip peste doua zile la prezentarea din Politehnica Bucuresti. Sunt curios sa vad cum stau lucrurile acolo.

Monday, June 04, 2007

Archaeology for Amateurs: The Mysteries of Crete

Oxford University has made public a website that offers an introduction to Greek archaeology. The study case is focused on Crete. I have took a good look at their courses and I think the method they used for teaching archaeology to amateurs and students will be highly appreciated.

They also released a DVD containing a movie that depicts field survey in Crete. The material presented in that movie can be found only on the DVD at the price of 5 pounds :) You may find more information about that DVD over here.

Sunday, June 03, 2007

Ce competente avem (2): despre criteriul recunoasterii internationale

De la bun inceput as vrea sa mentionez ca nu am nici un fel de retinere in a vorbi despre competente in domeniul istoriei filosofiei antice sau celei medievale, desi in nenumarate randuri am fost avertizat ori indemnat sa fiu mai 'cumpatat'. Acuzatia ca as contesta autoritatea unui sau altuia nu are nici o valoare in contextul in care cei care acuza nu participa la dialogul despre competente (vezi discutiile din cadrul Seminarului "Aram M. Frenkian"). In al doilea rand, aceste ganduri pe care le public pe blogul personal reflecta doar propriile mele cautari. Orice asemanare cu realitatea este pur intamplatoare si binevenita.
*
Deseori se spune ca unul dintre criteriile de evaluare a competentelor unui specialist (sau a unui cadru didactic universitar, de ce nu!) trebuie sa fie cel al recunoasterii internationale de care se bucura la un moment dat. Intrebarea mea este daca acest criteriu este util in a judeca tinerii specialisti, laolalta cu cei mai in varsta. Cu alte cuvinte, am putea oare accepta ca AB sa fie considerat competent si specialist in domeniul X pentru ca se bucura de o oareacare recunoastere in afara tarii, in timp ce CD, mai tanarul sau confrate, e mai putin competent pentru ca pana la momentul evaluarii nu colaboreaza cu mari specialisti straini? (Aceasta este judecata comuna pe care ne-o livreaza mass-media romaneasca in mod constant.)

Saturday, June 02, 2007

Simonei [Vucu]

Buna Simona,
Iti multumesc pentru comentariu. Am incercat sa iau legatura cu tine in repetate randuri folosind vechea adresa de e-mail. Din nefericire nu am avut succes.

Intr-adevar, seria initiata de Olga Weijers, Le travail intellectuel a la Faculte des arts de Paris: textes et maitres (ca. 1200-1500), este un instrument indispensabil daca lucrezi pe ganditorii medievali care au trecut pe la studium generale din Paris. Ultimul volum din aceasta serie, VI, a fost publicat in 2005, la Brepols. Insa menirea seriei de articole publicate de catre Charles H. Lohr, Renaissance Latin Aristotle's Commentaries, este cu totul alta decat in cazul lui Weijers. In primul avem de-a face cu un repertoriu al celor care au facut parte din facultatea de arte liberale de la Paris, iar in cel de-al doilea cu un repertoriu al comentariilor latine la scrierile lui Aristotel. Nu cred ca le putem suplini unul celuilalt.

Cat priveste profesionalismul, nu stiu ce sa spun. Uite aici un scurt comentariu despre competentele noastre.

As vrea sa te rog sa iei legatura cu mine pe e-mail. Adresa mea este cducu1 la gmail.com.



Research in Humanties and Academic Journals

In the last four years, the worldwide tendency was to offer more and more open access to academic journals, editions and translations via Internet but only for scholarly research. In this respect, I think, that the free circulation of academic materials can bring more added value then damage the rights and pocket of the author of a work. Surely, this makes knowledge progress increase its pace. Competition among researchers will become more of a competency battle then resources-dependent. And certainly, the issue of the authority of a scholar will be diminished.

But one question I cannot answer: "will the mastodons that populate the Romanian academic milieu disappear in the near future?"

Here are three projects meant to provide free, open access to academic journals in Humanities and Social Sciences: