Tuesday, June 05, 2007

Doctoranzii romani si oportunitatile din PNCDI - II

De curand a fost lansat Planul National privind cercetarea, dezvoltarea si inovarea, in varianta II, adica pentru perioada 2007-2013. Structura PN II este asemanatoare cu cea de la Programul Cadru 7 (aka FP7). Exista cinci programe: 1. Resurse umane, 2. Capacitati, 3. Idei, 4. Parteneriate in domenii prioritare, 5. Inovare. Fiecare program are o culoare anume, care, evident, corespunde celei din FP7. Fiecare program este gestionat de o anume autoritate, fie CNCSIS, fie AMCSIT, fie CNMP.

Doctoranzii, care de acum sunt asimilati cercetatorilor (de pana la 8 ani de experienta in cercetare) -- early stage researchers -- au la dispozitie instrumentele din Programul 1 - Resurse umane. Prin acest program se finanteaza proiectele de cercetare ale tinerilor doctoranzi, se acorda grant-uri de mobilitate pentru doctoranzi si se premiaza publicatiile cotate international (in special ISI) si brevetele. Este foarte important ca doctoranzii romani sa propuna proiecte viabile si care au la baza o documentatie bine conturata. Din cate am vazut eu, formulare sunt aceleasi cu cele de la TD de la CNCSIS. Sper sa nu ma insel. Perioada de depunere a proiectelor pentru primul apel este 27-29 iunie, iar apoi in septembrie 2007.

Unul dintre elementele de noutate este acela ca daca vei primi finantare prin intermediul PN II, vei fi nevoit sa mentionezi peste tot si pe toate rezultatele tale din acel proiect afilierea academica. Adica sa spui ca esti membru al centrului de cercetare X, din universitatea Y, despre care toata lumea stie ca e in Romania. Se doreste cresterea vizibilitatii Romaniei prin intermediul cercetarii fundamentale pe principiul "iti dau bani sa iti faci treaba foarte bine si sa mergi prin lume, dar si tu spui pe unde mergi ca ai luat bani de la mine (i.e., Romania)". Ceea ce nu e deloc rau.

Nu trebuie uitat ca exista cateva restrictii privind eligibilitatea candidatilor. Cea mai importanta este aceea ca nu pot candida cei care au obtinut un TD din partea CNCSIS si inca se desfasoara proiectul.

Pentru detalii privind Programul 1 - Resurse umane, consultati site-ul CNCSIS!

Nota fara legatura directa: Am participat la prezentarea PNCDI II de la Universitatea din Bucuresti. Trebuie sa recunosc ca aceasta "institutie de prestigiu" isi are si nebunii ei. Cu parere de rau, eu ma intreb cum au putut ajunge profesori universitari toti acei indivizi (doamne si domni) care nu erau capabili sa inteleaga niste lucruri elementare, de limba romana. De-abia astept sa particip peste doua zile la prezentarea din Politehnica Bucuresti. Sunt curios sa vad cum stau lucrurile acolo.

2 comments:

Unknown said...

Partea proasta a acestei sesiuni este ca proiectele TD se adreseaza doctoranzilor in faza terminala asa ca dua parerea mea durata aceea de 3 ani este pur fantezista.Nici un doctorand nu isi sustine teza la 3 ani dupa sustinerea tuturor examenelor...Asadar parerea mea personala este ca ideea de baza a acestei competitii este nu sa se sustina doctorandul ci doar sa se faca reclama "oficialitatilor" din Romania de catre doctorandul care a castigat 2-3 luni o suma absolut modica de la statul Roman deoarece dupa cum am mai spus imi vine greu sa cred ca un doctorand care si-a sustinut toate examenele va avea sustinerea finala intr-o perioada mai mare de de ... sa zic...6 luni de la

Cristian said...

OK. In Romania totul e prost si pute de la o posta a necurat. Insa ma intreb pana la urma ce putem face si aici? Daca ar exista un clasament al celor care au cedat si vor sa plece din Romania, atunci eu as fi primul. Dar cu toate acestea nu cred ca totul pute in Danemarca. Cat priveste perioada de 3 ani de la finalizarea primei parti a stagiului individual, nu cred ca lucrurile sunt tocmai clare. Cineva poate, are dreptul, sa termine partea a doua a doctoratului si in 3 ani, evident, daca tinem seama ca este vorba de 2 ani in cadrul stagiului plus o prelungire de un an (intrerupere). Deci nu cred ca perioada este motivul principal pentru slaba participare la acest program a tinerilor doctoranzi, ci lipsa lor totala de interes. Banii? Cati bani primeste un doctorand prin intermediul PNCDI II Resurse umane? O dublare a sumei primite din partea institutiei la care este inscris ca doctorand. Tot atatia bani se dadeau si la TD-urile de la CNCSIS. Ce proiecte s-au depus. Va puteti interesa pe site-ul CNCSIS. Cred ca sumele sunt cu foarte putin mai mari decat ce ofera italienii, de exemplu, doctoranzilor lor. Cu o bursa de 800 de euro pe luna la Roma nu faci mare lucru, la fel cu 600/700 RON pe luna la Bucuresti. Daca adaugi la cei 600/700 RON pe luna alti 600/750 RON, atunci cred ca ai premise mult mai bune sa-ti desfasori programul de cercetare. Evident, nu e suficient sa-ti cumperi din strainatate 5 carti pe luna, dar e suficient sa poti sa supravietuiesti aici. Nu-mi aduc aminte ca doctoranzii italieni pe care eu i-am cunoscut sa-si cumpere prea multe carti din strainatate. Pentru toti, de exemplu (un alt exemplu), cartile de la E.J. Brill sunt exorbitant de scumpe.