Thursday, September 27, 2007

Teapa la Universitatea Spiru Haret

Citesc cu stupoare in "Evenimentul Zilei" de astazi ca, in anul de gratie 2007, o universitatea particulara din Romania continua sa dea tepe celor care doresc sa obtina o diploma universitara prin intermediul programelor de studiu la distanta (asa-numitele programe "ID"). Nu ma mira ca aceasta practica nu a fost eradicata din cel putin trei motive: primul, ca la noi universitatile particulare sunt in continuare fieful unor fosti tovarasi, tarlale de facut bani pentru cativa "profesorasi de carton". Imi aduc aminte de unul, Tudosescu, de la fosta Facultate de Filosofie si Jurnalistica a Univ. Spiru Haret, alaturi de care statea in permanenta "Asistentul" - un altul, pe numele sau Berghea (ajuns lector universitar fara sa fi scris in viata lui un articol). Din compania celor doi nu lipseau niciodata Gh. Cazan si I. Rosca, doi compilatori de asa-zise istorii ale filosofie antice sau moderne.

In al doilea rand, nu se poate sa nu se remarce lipsa totala de responsabilitate a celor care fac parte din aceste institutii fata de studenti si sistemul de invatamant universitar. Adoptarea unui cod de conduita si a cartei universitare s-a facut doar de ochii lumii, nimic din ce sta inscris in ele nu este aplicabil sau se aplica. In continuare se pastreaza principiul: cati mai multi bani face prestigiul unei universitati. Asa se face ca nu le pasa ce se intampla cu studentii lor dupa ce termina ciclul, atata vreme cat au platit la zi taxa si nu si-o pot recupera in nici un fel fiindca nu exista nici o lege care sa reglementeze aceasta chestiune. Asadar, studentii sunt la mana lor iar nimeni nu ii poate apara/proteja de hotii.

In al treilea rand, exista o totala indiferenta fata de intreg sistemul universitar. Atatea discursuri ne-au auzit urechile de la cei care s-au perindat pe la sefia Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, dar nimic nu s-a facut efectiv. Toti ministrii fie si-au vazut de propriul lor interes, fie au fost atat de incompetenti incat nu aveau cum sa miste in front.

4 comments:

Anonymous said...

hmm nu cred ca e tzepa ia vezi forumul http://forumspiruharet.jurnalultau.ro/

Anonymous said...

nu stiu fratilor ce tot aveti cu Spiru Haret,este o universitate privata,moderna si serioasa,cine are chef de invatat,invata si acasa, nu merge neaparat la facultate,cine nu are chef,nu invata la nici o facultate,fie ea si cea mai prestigioasa din lume... ,iar taxele,fata de celelalte universitati private si chiar de stat (care percep taxe de la studenti pt.asa zisele locuri cu plata),sunt chiar rezonabile,asa ca lasati Universitatea spiru Haret in pace ,nu mai fiti comunisti ,voi cei ce tot carcotiti(ca sa nu o spun pe romaneste ,chestia cu mancatul...) si verificati ce studenti si profesori bine pregatiti are.

andrada

Cristian said...
This comment has been removed by the author.
Cristian said...

Stau si ma intreb cum pot fi unii oameni atat de naivi?! Ideea nu e sa mergi la o facultate ca sa inveti tot singur, acasa, ci ca sa studiezi. Sa-ti gasesti profesori suficient de competenti de la care sa inveti cum sa faci cercetare sau cum sa-ti practici meseria cat mai bine. Facultatile nu sunt pentru genii care invata acasa, ci pentru a se transmite cunostinte si competente. Profesorii nu sunt acolo doar ca sa evalueze cat ati retinut pentru examen, ci ca sa va indrume si sa va faciliteze progresul. Ca in celebrul citat atribuit lui Bernard de Clairvaux: suntem niste pitici care stau pe umerii unor giganti, numai astfel putem vedea mai departe.

La Spiru Haret, din contra, studentii nu au giganti pe care sa se urce, ci pitici mici, mici, mici. Imi aduc aminte de Berghea, "Asistentul", ciripitorul de serviciu din Facultatea de Filosofie & co de dinainte de '89, incapabil de a vorbi romaneste corect si incompetent din perspectiva profesiei in care plonjase din ordinul Partidului. Aceasta lepra fusese expulzata de la Filosofie in 90 sau 91, dar isi refacuse culcusul la Spiru Haret, ca asistent al lui Tudosescu si, uneori, al lui Cazan. Alti doi incompetenti. Sau sa vorbim despre alti "competenti" de la Spiru Haret? Mai vreti exemple???

Din aceasta perspectiva, si numai din aceasta perspectiva, sunt complet justificate prejudecatile celor care au terminat o facultate la stat, poate si cu bursa.