Sunday, December 09, 2007

Se cauta absolventi de Filosofie! ... in UK!

Daniela Cutas mi-a trimis un link catre un articol aparut in "The Guardian" si intitulat sugestiv I think, therefore I earn. Facand apel la niste date statistice din Marea Britanie, Jessica Sheperd, autoarea articolului, incearca sa acrediteze ideea ca in ultimul timp se cauta din ce in ce mai mult absolventi de Filosofie. Desi sunt de acord cu ceea ce se spune acolo, cred ca singurele lucruri care conteaza sunt parerile specialistilor HR care au fost intervievati. Si reiau aici doua dintre ele:

//Lucy Adams, human resources director of Serco, a services business and a consultancy firm, says: "Philosophy lies at the heart of our approach to recruiting and developing our leadership, and our leaders. We need people who have the ability to look for different approaches and take an open mind to issues. These skills are promoted by philosophical approaches."

Fiona Czerniawska, director of the Management Consultancies Association's think tank, says: "A philosophy degree has trained the individual's brain and given them the ability to provide management-consulting firms with the sort of skills that they require and clients demand. These skills can include the ability to be very analytical, provide clear and innovative thinking, and question assumptions."//

Cuvintele sunt de prisos.

URL: http://education.guardian.co.uk/higher/news/story/0,,2213665,00.html

2 comments:

Anonymous said...

chiar nu vi se pare deloc ridicola ipostaza absolventilor de filosofie ca oameni de afaceri sau formatori de oameni de afaceri si afaceristi si corpul ideilor filosofice ca fiind o marfa atragatoare pe piata? sau chiar absolventii de filosofie? se cauta... e cerere pe piata de FILOSOFIE nu? we have to think and then we'll earn!!!

Cristian said...

Nu inteleg afirmatia dumneavoastra absolut deloc. De ce sa mi sa para ridicola ipostaza absolventilor de filosofie ca oameni de afaceri sau formatori de oameni de afaceri? Nu vad nici un argument in sprijinul acestei afirmatii. In schimb, va ofer eu cateva argumente pentru opinia contrara.

In primul rand, in Romania exista cel putin cinci facultati de profil si un spatiu academic mult prea mic pentru a prelua numarul prea mare absolventi. Reducerea numarul de absolventi ar fi cea mai mare prostie fiindca nu vei avea de unde sa mai selectezi oameni mai bine pregatiti. Competitia va scadea, si la fel si nivelul lor de pregatire.

In al doilea rand, facultatea de filosofie, in genere, NU pregateste FILOSOFI, ci persoane care au anumite competente in domeniul respectiv si anumite capacitati de analiza si comunicare. Asta inseamna ca respectivii absolventi sunt pregatiti pentru aproape orice orientare care are nevoie de acele competente. Lumea afacerilor este o astfel de orientare. La fel si cea a formarii adultilor. Personal, am mai multa incredere intr-un absolvent de filosofie care ajunge trainer de leadership si comunicare decat in cazul unui absolvent de ASE sau Jurnalism.

In al treilea rand, nu vad nici un inconvenient ca un absolvent de filosofie sa-si croiasca o alta specializare, apropiata sau nu de aceasta. Daca as fi de acord cu contrara acestei idei, atunci ar trebui sa accept ca orice absolvent de filosofie trebuie sa lucreze ca filosof. Iar asta este o eroare de logica, cel putin.

Sper ca am fost destul de clar in formularea celor trei argumente. Astept sa-mi spuneti dumneavoastra de ce vi se pare ridicola ipostaza amintita.