Saturday, November 23, 2013

Scurta nota despre tezele de doctorat sustinute inainte de 1989

Citind o scrisoare catre Mircea Eliade editata de Liviu Bordas, gasesc o informatie extrem de precisa cu privire la numarul de teze de doctorat coordonate de profesorul Bologa (m. 1972). Putina lume mai stie astazi ca inainte de 1989, cel putin la Universitatea din Bucuresti tezele de doctorat erau fisate extrem de atent, iar rezumatul lor era brosat. Nu stiu ce se intampla mai departe, dar eu insumi am gasit la un moment dat un teanc de astfel de rezumate de la tezele de doctorat coordonate de Gheorghe Vladutescu. Din neferice, nu am pastrat nici un exemplar. Erau extrem de prafuite iar riscul de a-mi infesta biblioteca cu cine stie ce ciuperca era mult prea mare.

Nu stiu daca aceasta practica era generalizata. Daca, de exemplu, exista si la Politehnica din Bucuresti sau doar la Universitatea din Bucuresti.

De ce este o astfel de informatie relevanta?! Pentru ca ea arata ca inainte de '89 lucrurile nu erau pe atat de laxe pe cat se crede. Sistemul universitar din Romania nu era acaparat de oameni lipsiti de competente, chiar daca astfel de indivizi, de la tractoristi la sudori, ajunsesera sa detina functii importante la un moment dat. Tezele respective sunt o dovada vie a acestui lucru si ar putea constitui o resursa importanta pe viitor cel putin pentru a intelege mai bine, de exemplu, receptarea unui autor precum Aristotel sau Shakespeare.

No comments: