Monday, August 20, 2007

Situatia filosofiei in Romania: Cuvant inainte

In urma unei discutii pe Skype cu Alexandru Lucinescu, am convenit sa pornim o discutie publica despre racordarea mediului filosofic romanesc la cel din occident. Discutiile se pot contura in jurul unor intrebari de tipul:

1. Controversele din filosofia occidentala contemporana se regasesc in dezbaterile filosofice romanesti?
2. Reprezentantii filosofiei romanesti intervin in discutiile din filosofia occidentala?
3. Cum am putea caracteriza prezenta autorilor romani in filosofia occidentala?

Asa cum am mai spus, este o discutie publica si ... mai ales libera. Asadar orice interventie este binevenita.

Cum se va produce aceasta dezbatere
Fiindca orice dezbatere are niste reguli clare dupa care se produce, noi ne-am gandit sa le formulam de la inceput. Mai precis, dezbaterea va incepe cu niste intrari pe blog din partea celor doi moderatori (i.e., Ales si eu). Apoi, subiectele de discutie, fiind aruncate in joc, vor fi urmate de comentarii din partea oricui doreste sa participe la dispute. Evident, nici moderatorii, nici cei care comenteaza nu vor avea pretentia de a oferi rezolutii, solutii decisive in problemele vizate, ci doar sa formuleze intrebari, sa semnaleze erori sau puncte tari, sa reformuleze problemele etc., totul menit fiind sa lumineze desisul pentru contextul cultural romanesc. Asta inseamna ca suntem cu totii de acord ca nu exista o singura rezolvare, ci rezolvarile, in masura in care pot fi oferite, depind foarte tare de context, de actorii implicati, de modalitatea de rezolvare imaginata/gandita/practica.

Limitele comentariilor
Limbajul vulgar, defaimator sau discriminatori nu-si au rostul aici si, prin urmare, nu va fi tolerat. In al doilea rand, ca orice discutie sa nu devina monolog, ea trebuie sa se poarte in jurul aceluiasi subiect. Comentariile care nu urmaresc subiectul nu vor fi acceptate. Asadar, moderatorii si proprietarul acestui blog isi rezerva dreptul de a elimina fara nici un avertisment comentariile pe care le considera neavenite. In plus, moderatorii si proprietarul acestui blog isi rezerva dreptul de a modifica aceste reguli pe parcursul discutiei.

Pentru o discutie cu subiect inrudit, vezi comentariile de la "Ce competente avem (2): despre criteriul recunoasterii internationale".

4 comments:

Anonymous said...

Ar fi bine daca cineva ar reusi sa faca o recenzie a articolelor publicate in jurnale straine de specialitate, carti publicate in limbi de circulatie internationala (engleza, franceza, germana, spaniola, chineza, etc). Cred ca e o modalitate (nu perfecta) catusi de putin obiectiva a prezentei filozofilor pe piata de idei... La asta ar mai fi de adaugat si participarile la conferinte internationale.

Cristian said...

M-am tot gandit la posibilitatea de a recenza articole publicate de cercetatorii romani in revistele din strainatate si chiar in cele din tara, insa ar fi o munca pe care ar trebui sa o faca o armata de oameni, specializati pe segmente diverse, de la logica pana la metafizica, de la istoria filosofiei pana la etici aplicate. Asa ca ar fi aproape imposibil de pus in practica o asemenea idee. Eu nu ma pricep la logica astfel incat sa pot spune daca articolul lui X despre completitudine este bun de ceva sau nu. Insa ce am putea face este sa discutam pe teme de actualitate in domeniile noastre de competenta si ce contributii romanesti exista. Chiar si contributii proprii.

Cat priveste participarile la conferinte internationale, acestea, dupa parerea mea, sunt cu mult mai importante daca ajung sa fie publicate in "Proceedings".

Anonymous said...

Poate ca ar trebui sa faca cineva un blog pe care sa ii invite pe cei care fac filozofie in dreapta si in stanga... si ei sa spuna de experientele si de cine au mai dat si pe unde. Eu, de ex. am aflat acum o saptamana de publicare unei carti pe Platon (Menon)a lui Cristina Ionescu intr-o editie anglo-saxona cu o buna reputatie Rowman & Littlefield. La fel am mai auzit de prezenta lui Ion Copoeru (ca si plenary speaker) la SPEP - cea mai mare conferinta americana de fenomenologie.

Ma gandesc calumea ar aduce informatia... daca ar stii unde sa o publice fara dificultate, de ce nu?

Cat despre calitatea articolelor, dupa cum stii ea e definita in general nu numai de numarul de "citations" dar si de cata lume simte ca trebuie sa raspunda la acea interpretare. Uita-te la articolul lui Hintikka despre Decartes care inca dupa x ani mai ramane o sursa de dezbatere. De aceea nu cred ca trebuie facuta o selectie a articolelor ci daca odata o sa fie posibil o recenzie a lor... dar la care sa participe fiecare, cu mic cu mare.

Cristian said...

Se pare ca ideea de a oferi informatii despre publicatiile cercetatorilor romani va fi pusa in practica de cei care se ocupa de newsletter-ul de filosofie romaneasca (vezi Newsletter Filozofie).